Belem este o suburbie pitoreasca a Lisabonei. Se ajunge destul de usor, cu tramvaiul 15E sau cu autocarul 728. Situat pe malul nordic al raului Tago, in istorie, Belem reprezenta suburbia bogatilor, fiind si un important port de unde porneau la drum exploratorii.
Noi am coborat din 728 la intrarea in Belem si am inceput turul prin a vizita Muzeul Calestilor – Museu Nacional dos Coches (era inclus in Lisboa Card). Nu ne inspira mare lucru denumirea, dar am ramas foarte placut surprinse de expozitia de calesti datand din secolele 16, 17, 18 si 19. Colectia impresionanta este expusa in 2 locatii:
- muzeul vechi – in Piata Afonso de Albuquerque care mai are cateva din cele mai vechi calesti, precum si cele folosite de pompieri, politie, etc
Trasura regala
Trasura pompierilor
- muzeul nou – situat peste drum in diagonala, care are si impresionantele calesti regale sculptate si pictate manual in stil Baroc.
Trasura coroanei
Trasura ambasadorului
Urmatoarea oprire a fost la Mosteiro dos Jeronimos, o constructie gotica superba si enorma, inclusa in Patrimoniul UNESCO. Aici este si mormantul lui Vasco da Gama.
Mosteiro dos Jeronimos (exterior)
Mosteiro dos Jeronimos (interior)
Mosteiro dos Jeronimos (curte interioara)
In drumul spre manastire am trecut si pe langa celebra pastelerie Pastéis de Belem, care are cele mai bune astfel de deserturi traditionale. Daca tineti neaparat sa va cumparati de acolo, pregatiti-va sufleteste pentru a sta la o coada lunga. Noi nu am avut rabdarea.
Dupa manastire am traversat Jardim da Praça do Império spre malul raului unde am baut linistite o bere, langa Padrão aos Descobrimentos. Din pacate era in renovare si nu l-am putut vizita.
Mosteiro dos Jeronimos vazuta din Jardim da Praça do Império
Pe malul raului Tago
Am continuat plimbarea pe malul raului pana la Torre de Belem, micul fort a carui constructie a fost terminata in 1521, Initial, a fost construit in mijlocul raului si era un simbolul de “Am ajuns acasa” pentru exploratorii portughezi, insa, datorita miscarilor tectonice si a modificarilor raului Tago a ajuns acum aproape de mal.
Torre de Belem
Torre de Belem
Noi nu am bifat chiar toate obiectivele, dar daca aveti mai mult timp, merita o vizita si Monumento aos Combatentes do Ultramar, Museu da Marinha (Navy Museum), Belem Palace (palatul roz care acum este resedinta presedintelui – din pacate nu era deschis pentru vizite cand am fost noi).
Cascais este un orasel la malul Atlanticului, situat la 30 km de Lisabona. Cu Lisboa Card trenul este gratis pana acolo. Plaja este mica, dar cocheta, cu un nisip fin si cateva baruri pe margine. Noi n-am putut face baie pentru ca era cam frig. Am ajuns oricum dupa amiaza si aveam timp doar de baut un pahar de vin rose pe plaja si bagat un piciorus in Atlantic, ca sa zicem ca am facut-o si pe asta. Din cate am vazut, orasul parea frumos de vizitat, macar intr-o plimbare scurta. Daca nu, o zi la plaja este mereu binevenita.
Cascais beach
Cascais beach (photo credit Laura – pentru ca e foarte mandra de aceasta poza)
Am terminat paharul de vin pe plaja si am fugit spre Cabo da Roca, cel mai vestic punct al continentului, sa prindem apusul. Biletul de autocar pana acolo a fost 2.5 Eur. AM ajuns la fix pentru a prinde apusul. De mentionat ca este foarte frig si bate vantul foarte rau acolo, dar orice stare trece cand vezi soarele, ca o bila de foc, cum intra in intinderea vasta a oceanului. Sentimentul este de nedescris, trebuie doar trait pe propria piele. Am vrut sa ne luam certificat, dar se pare ca centrul de acolo, care elibereaza aceste certificate, se inchide fix la ora apusului. Normal ca am preferat sa ne bucuram de priveliste.
Cabo da Roca – apusul la capatul continentului
Cabo da Roca – apusul la capatul continentului
I believe I can fly :))
Cascais si Cabo da Roca merg foarte bine combinate in aceeasi zi. Singura recomandare este sa va treziti devreme, sa prindeti o zi la plaja si sa cautati la ce ora este apusul si care este traseul autobuzelor pentru a ajunge in Cabo da Roca la fix.
Comments
Pingback: Bom dia, Lisboa! - Out and about