Nu pot spune ca am fost vreodata un mare fan al Greciei (poate nici nu am nimerit in zonele cele mai potrivite, am inteles ca in insule e de mers), dar cand s-a ivit ocazia de a merge cu fetele in vizita la o prietena, in Atena, n-am putut refuza. I can never resist the opportunity of visiting a new city.
Bineinteles ca am incercat sa ne facem un plan de care nu ne-am tinut aproape deloc, dar a fost mai bine asa pentru ca am vazut si partea mai putin turistica.
In prima zi, am ajuns dupa amiaza, asa ca am avut timp doar de explorat putin la pas centrul vechi. Apoi am urcat pana pe Dealul Aeropagus (aka Mars Hill), situat in vecinatatea lui Acropolis. Candva aici se aduna Inalta Curte de Apel a Greciei Antice, insa acum e loc de adunare pentru tineri, fie ca sunt pusi pe glume, vor sa bea o bere sau sunt cupluri de indragostiti, toti vor sa admire privelistea de deasupra Atenei intr-o parte sau impunatorul Acropolis in cealalta parte. Dupa ce ne-am bucurat de view am coborat si ne-am indreptat spre un restaurant aproape de casa.
Pot spune din start ca am fost cucerita de mancarea greceasca. Prietena noastra a stiut exact unde sa ne duca si fiecare zi a fost un adevarat festin.
In prima seara, lihnite de foame am fost la Tzitzikas & Mermigas Chalandri, o taverna foarte draguta, cu spatii pentru fumatori si pentru nefumatori si cu cea mai buna mancare pe care am mancat-o vreodata. Am comandat pentru 5 persoane, 2 meniuri de 2 persoane (care aveau salate, antreuri, fel principal si desert) si separat o portie de carne de porc slow cooked timp de 8 ore si pot spune ca a venit atat de multa mancare incat n-am reusit sa o terminam. Totul a fost completat perfect de un vin roze cu aroma de trandafiri, vinul casei. Daca nu stiti ce sa comandati din meniu, puteti asculta cu incredere sfatul chelnerilor, care sunt foarte prietenosi si cu siguranta o sa va recomande ce e mai bun.
A doua zi am pornit intr-o aventura pana la templul lui Poseidon, aflat in afara Atenei (cam la o ora distanta), chiar pe coasta, in cadrul sitului arheologic Sounion.
In ciuda unui vant puternic am avut parte de o priveliste superba, am vizitat tot situl si plaja din zona, apoi am oprit la o alta taverna aflata langa plaja si am mancat fructe de mare asa cum doar ei stiu sa le faca.
Pe seara am revenit in centrul aglomerat al Atenei si am luat la pas alte stradute pline de restaurante si terase care de care mai frumoase si luminate. Desi nu era foarte cald, lumea statea afara si muzica traditionala rasuna la fiecare pas.
Plimbandu-ne am descoperit si cea mai frumoasa straduta din Atena (cel putin pentru mine) – Mnisikleous, in caz ca vreti sa o vizitati. Toata straduta e in scari, cu taverne de o parte si de alta, plina de luminite, agitatie si voie buna. N-am putut sa nu ne oprim si sa bem un pahar de vin la una din terase si anume Yiasemi Plaka. Aici am mancat niste placinte traditionale foarte bune, am savurat un roze si ne-am bucurat de atmosfera plina de viata a orasului. Trebuie neaparat sa faceti asta daca ajungeti in Atena.
Duminca am hotarat sa vizitam situl arheologic de la Acropole. Pe langa toate celalalte situri din Atena am trecut, dar n-am simtit nevoia sa intram in ele, in mare parte pentru ca sunt cam la fel si pot fi admirate si de afara, dar la Acropole trebuia sa urcam. Situl nu e neaparat impresionant, mai ales avand in vedere ca e intr-o continua renovare, dar privelistea merita cu siguranta.
Cel mai tare m-a impresionat amfiteatrul Odeon of Herodes Atticus, complet restaurat si in care inca se mai tin spectacole. Trebuie sa recunosc ca mi-ar placea sa merg la un spectacol acolo.
Am continuat ziua cu o vizita la Muzeul Acropole, care pastreaza fresce si statui restaurate si este un adevarat izvor de istorie.
Dupa atata plimbare, evident ca ne era foame, si nu puteam sa nu mancam si un gyros autentic, asa ca am fost la un restaurant skybar – Savvas Kebap Monastiraki, unde am avut parte de un nou festin, de data asta cu gyros, falafel, tabouleh si alte bunatati.
Dupa ce ne-am potolit foamea am plecat la o plimbare lunga prin bazarul colorat in cautare de suveniruri.
Fiind ultima seara, am decis sa ne intoarcem la restaurantul din prima seara pentru a ne bucura din nou de o ultima cina delicioasa. (nu-i asa ca pare ca am mancat intruna? :))) )
In ultima zi, inainte de plecare am decis sa vedem si partea de lux a Atenei, respectiv cea de langa plaja. Din pacate n-am avut timp decat de o plimbare lejera in port si pe plaja si de un pranz minunat la restaurantul Panorama.
Din pacate nu pot da prea multe detalii despre preturile pentru mijloacele de transport in comun sau cazari pentru ca am stat la prietena noastra si ne-am plimbat aproape exclusive cu masina. Va pot spune totusi ca traficul este mai rau decat la noi, oamenii sunt haotici, locurile de parcare inexistente, cu exceptia unor parcari amenajate contra cost. Prietena mea avea o parcare preferata (a se intelege in care avea incredere) si in prima seara ne-am invartit putin pana sa o gaseaca, ajungand pe niste stradute cel putin dubioase. Un mic sfat: incercati sa nu va pierdeti pe stradute necunoscute, chiar si aproape de centru.
Am facut un singur drum cu metroul (care a costat 1.4 EUR), drum in care mie mi s-a furat portofelul din geanta cu acte, bani, carduri si toate cele. Din fericire asta s-a intamplat penultima zi cand mai aveam doar 50 de EUR cash, iar ambasada s-a miscat foarte repede in ultima zi sa-mi elibereze un titlu de calatorie. Cu alte cuvinte aveti mare, mare grija la genti si buzunare in Atena.
Un mic shopping tip pentru pasionati: chiar la intrarea in Atena dinspre aeroport exista un mare outlet McArthur Glenn, cu branduri de la Guess la Versace sau Tommy Hilfiger, cu preturi foarte bune. Daca mai prindeti si sezon de reduceri, este raiul pentru shopaholici.
Per total, Atena mi-a placut mai mult decat ma asteptam, in ciuda micului incident din metrou. E un oras plin de viata, de culoare, de suprize (de toate felurile), de istorie si mai ales, are cea mai buna mancare pe care am mancat-o vreodata!