Excursie de 1 decembrie la Racoș

excursie racoș

În ultimii ani am fost mereu nevoită să lucrez de 1 decembrie, dar anul acesta, în ciuda pandemiei am reușit să mă deconectez și să fac o excursie prin țară, într-un loc in care îmi doream demult sa ajung – Racoș.

Am plecat la drum, sâmbătă dimineața, cu o gașca în care nimeni nu știa pe toată lumea, fără un plan clar și fără o cazare sigură, dar cumva, pe drum s-au aranjat toate.

drumul spre Racoș
On the road

Inițial am vrut să mergem pe drumul vinului din Buzău, să vizităm câteva crame și alte obiective din zonă, dar din păcate toate cramele erau închise. După ce ne-am învartit un pic cu mașinile prin zonă, am oprit la Muntele de Sare, care e practic o movila albă și am decis că decât să tot încercăm să vânăm obiective, mai bine mergem spre cazare și vedem ce e în drum.

muntele de sare
Muntele de sare

Pe drum am reușit să găsim o cazare super, cu mic dejun inclus, pe lângă Sf. Gheorghe, în Rotbav – Pensiunea Răsărit de Soare. Gazdele au fost atât de drăguțe încât ne-au asigurat și cina în fiecare seară, având în vedere că toate restaurantele erau închise. În drum spre ea am oprit și la Barajul Siriul, fix la apus, unde am prins o priveliște spectaculoasă.

barajul siriu
barajul siriu
Photocredit: Valentina Iancu

Duminică a fost highlight-ul excursiei pentru mine. Am vizitat complexul geologic Racoș, o arie geologică de importanţă naţională cu o suprafaţă de 95,2 ha, care conservă manifestările vulcanice bazaltice cuaternare vizibile în cele trei cariere.

Credits: Samuel Dumitru

Complexul Geologic Racoş cuprinde următoarele puncte de atracţie turistică:
– Lacul de Smarald (Cariera Brazi) – format în interiorul fostei cariere Brazi, acolo unde pe vremuri erau exploatate rocile bazaltice, în urma precipitațiilor acumulate, lacul are aproximativ același volum de apă de 20 de ani încoace. La lac poți ajunge cu mașina, dar poți merge și pe jos după ce ai vizitat Vulcanul Racoș.

lacul de smarald Racoș
lacul de smarals Racoș
lacul de smarald racoș
lacul de smarald racoș

– Vulcanul Stins Racoș (Cariera de scorie bazaltică Dealul Hegheş) – vulcanul cu cea mai recentă activitate de pe teritoriul României, chiar dacă ultima dată a erupt acum multe mii de ani în urmă. În urma erupției și a răcirii lavei, s-au format zgura, bazaltul și acea rocă poroasă numită piatra ponce. Sincer, eu când am ajuns acolo, am avut sentimentul că am ajuns pe Marte.

vulcanul stins racoș
vulcanul stins racoș
vulcanul stins racoș

– Monumentul Naturii Coloanele de Bazalt de la Racoş (Cariera MTTC) – La 5 minute distanță de Lacul de Smarald mai poți vedea Coloanele de bazalt. Acestea sunt rezultatul scurgerilor de lavă, au o înălțime de 12-15 metri și se spune că ar emana energii pozitive.

Am incheiat ziua cu o vizită la Cetatea Rupea, unul dintre cele mai vechi vestigii arheologie de pe teritoriul țării.

cetatea rupea
Cetatea Rupea
cetatea rupea
Cetatea Rupea

Luni am vrut să mergem să ne plimbăm cu mocănița de la Covasna, dar pandemia ne-a dat din nou planul peste cap, așa că ne-am mulțumit cu o drumeție ușoara prin masivul Codlea. Ce a făcut-o chiar deosebită a fost faptul că a început să fulguiască peste acel peisaj arămiu de toamnă.

codlea
drumeție codlea

Pe 1 decembrie, trebuia deja să ne pornim spre casă, dar tot am reușit să mai bifăm un obiectiv pe drum – cascada Pruncea. Drumul către cascadă pornește chiar de la baza barajului Siriu. Deși este o cascadă de mici dimensiuni, 5-6 metri cădere, aceasta impresionează prin zona ascunsă în care este poziționată. 

cascada Pruncea

Per total a fost o excursie minunată în care mi-am făcut mulți prieteni noi și am vizitat niște locuri spectaculoase. Dacă nu știți ce să mai vizitați prin țară, vă recomand să mergeți spre zona Racoș, eventual într-o perioadă în care sunt deschise și cramele de pe drumul vinului.

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.