Încearcă o drumeție toamna asta! – Tâmpa și Prăpăstiile Zărneștiului

Nicăieri nu e toamna mai frumoasă ca la munte, așa că, la câțiva ani de la ultima drumeție, în acest weekend am zis să mă aventurez în natură și să mă bucur de acest anotimp în toată splendoarea sa, pe un traseu montan, sau chiar 2. 🙂

Vineri seară vremea părea să țină cu noi, însă sâmbătă, când ne-am pornit la drum spre Brașov a început să plouă. Totuși nu ne-am descurajat, am oprit la Decathlon și am cumpărat o geacă și niște încălțări de trekking impermeabile (da, nu eram deloc pregătită) și după ce am mâncat și ne-am cazat, am pornit spre Tâmpa. Fiindcă ploua torențial și n-am mai făcut demult un traseu am ales Drumul Serpentinelor, cel mai ușor din cele 4 trasee marcate pe Tâmpa. Alte trasee sunt treptele lui Gabony, drumul Cavalerilor, vechi din vremea Cetății Brașovia sau drumul pentru mașină de „la iepure”.

Brasov
Brasov

Drumul Serpentinelor este potrivit pentru o drumeție, fiind un  traseu marcat cu triunghi roşu, este cel mai uşor şi are aproape 3 km. Drumul porneşte de pe Aleea Brediceanu (aleea de sub Tâmpa), ajunge lângă telecabină, urcă apoi pe Drumul Serpentinelor şi ajunge la Restaurantul Panoramic şi pe Vârful Tâmpa. Peste tot scria că se face in aproximativ 2 h, dar noi l-am facut intr-o oră și un pic.

drumetie pe tampa brasov
Tâmpa – from start to finish

Ne-a plouat torențial tot drumul, dar partea bună a fost că eram aproape singure pe traseu, ne-am intersectat doar cu câțiva oameni care alergau (da, da, ați citit bine, ALERGAU) pe acel traseu. Partea cea mai amuzantă a fost când ne-a depășit un tip care alerga la bustul gol, doar în pantaloni scurți pe acolo, cu un câine ciobănesc după el, la 5 grade, în condițiile în care noi aveam 4 straturi de haine pe noi :))).

drumetie pe tampa brasov
A se observa omul care alearga la bustul gol…

Am ajuns în vârf la timp pentru a prinde ultima telecabină care cobora (la ora 17:00). Priveliștea de sus e superbă, dar din păcate n-am stat prea mult să o admirăm. Oricât mi-a placut traseul, n-aș fi vrut să-l cobor pe întuneric și ploaie.

drumetie tampa brasov
Before & After – coafura n-a rezistat
drumetie pe tampa brasov
View from the top

Ne-am întors la cazare, un superb Airbnb, fix in centrul Brașovului, pe care îl recomand cu drag, Bijou Residence, am comandat ceva de mâncare și am savurat un pahar de vin lângă șemineu (pentru că meritam), apoi ne-am odihnit pentru că a doua zi voiam să mergem în drumeție prin Prăpăstiile Zărneștiului.

airbnb brasov
Cozy place

Din fericire, duminică am avut noroc de o vreme superbă care a făcut și drumul până acolo o plăcere.

drumul spre zarnesti
Road to happiness

Prăpăstiile Zărneștilor se află în Parcul Național Piatra Craiului și reprezintă o superbă succesiune de chei cu o lungime totală de 4 km. Aceste chei s-au format prin erodarea rocilor calcaroase ale masivului de către apele Râului Mare. Pereții săi impunători, cu înălțimi amețitoare (150-200 m), impresionează prin verticalitatea și spectaculozitatea lor, prezente pe toată lungimea defileului. Acesti pereți, datorită înălțimii și compoziției calcaroase sunt perfecți pentru practicarea alpinismului.

drumetie prapastiile zarnestilor
Prăpăstiile Zărneștiului

Prima dată când am ajuns în această zonă era acum 9-10 ani într-o drumeție de vară, când am urcat pe traseul spre Cabana Curmătura, ce pornește de la Fântâna lui Botorog și am coborât prin Prăpăstiile Zărneștiului, ce mi-au rămas întipărite în memorie. Ce țineam eu minte, nici nu se compară cu minunăția colorată pe care am descoperit-o acum, toamna.

drumetie prapastiile zarnestiului
Toamna în toată splendoarea ei

Deși planul inițial era să încercăm să ajungem la Curmătura, ne-am oprit de atâtea ori să admirăm peisajul și să ne bucurăm de toată natura încât undeva după 2 treimi din traseu ne-am dat seama ca era cam târziu pentru asta și ne mai așteaptă si 4 ore de drum spre casă.

drumetie prapastile zarnestiului
Sunny day

Totuși pentru noi a fost minunat: plimbarea în cadrul ăla superb, sunetul râului, zăpada întâlnită la altitudinile mai mari, aerul rece și curat, copacii pictați în culorile toamnei, au fost tot ce aveam nevoie pentru a ne încărca pozitiv.

zapada prapastiile zarnestiului
Prima zăpadă

Recomand o drumeție prin Prăpăstiile Zărneștiului oricui, oricând, dar în perioada asta cu atât mai mult.

portrete de toamna
Portret de toamnă

Așa că dacă vă bate gândul să încercați o drumeție la munte, și în contextul actual este cea mai sigură și frumoasă opțiune de a petrece timpul liber, vă recomand aceste 2 trasee, care nu implică un grad ridicat de efort și nici vreun echipament ieșit din comun – încălțări cu aderență bună si o geacă impermeabilă, usoară, dar călduroasă. Eu n-am mai fost de (prea) mult timp pe un traseu montan și totuși mi s-au părut lejere. Unde mai pui ca oferă niște priveliști spectaculoase :D.

drumetie prin prapastiile zarnestiului
Așa culori…

Voi ce trasee montane recomandați pentru o drumeție ușoară?

Please follow and like us:
RSS
Follow by Email
Facebook
Facebook
Pinterest
Instagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.